Jef & Herlinde De Vriese
 

'Gods Woord
naar harten en huizen van mensen'

 

Ons beste advies    :   Lees de Bijbel, bid elke dag

Welkom op onze site!

Artikelen

Steun ons werk

 

Samen op de sofa - Huwelijk

Een bemoedigend afspraakje


Jef & Herlinde De Vriese

Bijbellezing: 1 Kor. 1:4 ; Ef. 1:15-16; Fil. 1:3-8; Kol. 1:3-5; 1 Tes. 1:2-3; 2 Tes. 1 :3-4.

Overdenking:
Je had er zo naar uitgekeken… een avondje samen uit. Maar vooraleer je het in de gaten had stond er een muur. Je hebt zo weinig gelegenheden om eens diep door te praten. Van binnen had je gehoopt dat het nu zou kunnen. Maar je had het eerste woord nog niet helemaal uitgesproken en de ander reageerde: “Daar gaan we nu niet over beginnen.” Je ondernam nog een poging om je punt duidelijk te maken, maar tevergeefs. Weg was de gezelligheid.

Als je over problemen wilt praten doe je dat best op een moment dat je vooraf afspreekt, niet temidden van een gezellig avondje uit, niet uit frustratie op iets wat gebeurt en waar je ogenblikkelijk emotioneel op reageert. Spreek, vooraleer je een gezellig avondje uit hebt, af wanneer je eventuele problemen zult aanpakken. Het beste is elke week een tijd apart te zetten waarop je samen je gezin bespreekt en bidt.
Gezellige avondjes vallen wel eens in het water omdat je het doel uit het oog verliest: gezelligheid! Vóór het huwelijk wou je bij elkaar zijn om van elkaar te genieten. Je maakte het elkaar zoveel mogelijk naar de zin. Je was voorzichtig om niets te berde te brengen wat de relatie zou hinderen. Maar nu, temidden van de drukte vergeet je haast wat intimiteit is. Voor je het in de gaten hebt zijn de gezelligheid en de pretlichtjes in je ogen verdwenen.

Een gezellig bemoedigend avondje uit concentreert zich op iets leuks. Je parkeert de problemen voor een andere keer en je bouwt aan de positieve kant van je relatie. Je prijst elkaar voor de goede dingen, net zoals Paulus dat doet tegenover de gemeente. Hij spelt de gemeente niet meteen de les, maar Hij bemoedigt haar.

Bespreek op de sofa:
Hoe heeft je partner je in het verleden plezier gedaan?
Vertel elkaar een grap.
Is er iets leuks wat jullie kunnen uitzoeken om samen te doen (sport, hobby, koken, cursus, etc.)?
Hoe wil je in de toekomst bemoedigd worden?
Welk afspraakje met elkaar wil je in de toekomst niet missen?
Stel dat je een brief schrijft aan je geliefde die begint met de woorden: “ Ik dank God om jou…” Wat zou dan de inhoud van die brief zijn? Neem een week de tijd om hier over na te denken en schrijft die brief dan ook echt aan elkaar.

Oorspronkelijk verschenen in Tijdschrift, Magazine voor Pastoraat, Gezin en Gemeenteopbouw, 13de jaargang, 3de kwartaal 2003, nr 59, p 10. Centrum voor Pastorale Counseling v.z.w.

Top!

 

 

Samen op de sofa

Gespreksthema's
voor echtparen


Meer info

Recent geplaatst

19/09/19 - Bijbels dagboek week 39
13/09/19 - Bijbels dagboek week 38
11/05/11 - Gedicht 'Lijden'
01/12/16 - Lied 'Vertrouw op de HEERE'

Het Laatste Woord

Je prijst elkaar voor de goede dingen.

Blijf op de hoogte!

Volg ons op FacebookaVolg ons op TwitteraLinkedIna luister op SoundClouda podcast op iTunes  

 

Copyright www.devriese.eu. All Rights Reserved.

Bijbels Dagboek - Gedichten en Muziek - Vragen - Echtscheiding en Hertrouwen - Geestelijk leven - Gemeente - Gebed - God - Huwelijk - Leiderschap - Lijden -
Opvoeding - Pastoraat - Pastorale Counseling - Postmodernisme - Relaties - Samen op de sofa - Seksualiteit - Vergeving - Vrouw

Privacyverklaring