Jef & Herlinde De Vriese
 

'Gods Woord
naar harten en huizen van mensen'

 

Ons beste advies    :   Lees de Bijbel, bid elke dag

Welkom op onze site!

Artikelen

Steun ons werk

 

Samen op de sofa - Huwelijk

Een snelvaart huwelijk


Jef & Herlinde De Vriese

Bijbellezing: 1 Kor. 13 :4a ; 1 Tim. 3 :4 ; Tit. 1:8 ; 1 Petr. 3:4, 7

Overdenking:
Soms geraak je niet meer uit de vijfde versnelling. Iedereen zit op het linker rijvak en je wordt meegesleurd in de stroom. De tijd vliegt voorbij en taken liggen op stapels te wachten. “Dag schat! Geen tijd vandaag… een andere keer misschien…” De sneltrein dendert voort. De energie geraakt uitgeput. Je hebt het gevoel dat je iedereen op zijn wenken moet bedienen, maar dat je eigen huwelijk aan jou voorbij gaat zonder de verlangde intimiteit.

“Hoe gaat het met jou?” “Goed, maar druk!” Dit soort gesprekken zijn schering en inslag. Betekent dit dat de verwaarlozing van de belangrijke dingen in het leven gemeengoed zijn? Drummen de dringende dingen de belangrijke opzij? De Bijbel ligt in een hoekje. Voor ontspanning is geen tijd. Een klus in huis ligt al maanden te wachten. Die kast raakt niet opgeruimd. Je moest ook een afspraak maken met de tandarts. Uitstel is afstel. Je werk en je bediening in de gemeente krijgen meer aandacht dan je bediening thuis: de zorg voor elkaar, een thuis voor de kinderen. Druk, druk, druk! Zachtmoedigheid? Geduld? Verstandig met elkaar leven? Geen tijd! Gauw geïrriteerd. Suf en hoofdpijn? Een kwaaltje, maar daar heb je mee leren leven – denk je. Je kunt dit wel een aantal jaren uithouden, maar je huwelijk draait vierkant en je kinderen hebben je nooit gekend.

In bed razen de gedachten aan lichtsnelheid door je hoofd. Niets komt tot stilstand. Of alles valt als een loden blok als dood: verstand op nul en overleven. Snel een kusje. “Tot morgen, schat.” Want de nieuwe sneltrein komt eraan… In snelvaart, maar zonder innerlijke welvaart…

Bespreek op de sofa:
Maak een lijst van onderwerpen die je met elkaar wil bespreken, maar waarvoor je geen tijd had.
Welke symptomen maken duidelijk dat jullie te druk zijn? Hoe zie je dat aan elk afzonderlijk en aan jullie relatie?
Hoeveel uur slaap heeft ieder nodig. Hoe garanderen jullie dat deze uren ook beschikbaar zijn?
Welke excuses gebruiken jullie om geen tijd met elkaar door te brengen? Doorstaan deze de toets van bovenstaande bijbelverzen?
Welke dringende dingen veroorzaken het verwaarlozen van de belangrijke dingen?
Maak een plan om minstens 30 minuten per dag exclusief aandacht aan elkaar te besteden. Doe hetzelfde voor de relatie met jullie kinderen.
Tegen welke dingen had je eigenlijk ‘neen’ moeten zeggen? Wat zou je uit je agenda moeten schrappen? Wat moet er in de plaats? Doe het ook!

Oorspronkelijk verschenen in Tijdschrift, Magazine voor Pastoraat, Gezin en Gemeenteopbouw, 13de jaargang, 4de kwartaal 2003/04, nr 60, p 10. Centrum voor Pastorale Counseling v.z.w.

Top!

 

 

Samen op de sofa

Gespreksthema's
voor echtparen


Meer info

Recent geplaatst

19/09/19 - Bijbels dagboek week 39
13/09/19 - Bijbels dagboek week 38
11/05/11 - Gedicht 'Lijden'
01/12/16 - Lied 'Vertrouw op de HEERE'

Het Laatste Woord

Je hebt het gevoel dat je iedereen op zijn wenken moet bedienen, maar dat je eigen huwelijk aan jou voorbij gaat zonder de verlangde intimiteit.

Blijf op de hoogte!

Volg ons op FacebookaVolg ons op TwitteraLinkedIna luister op SoundClouda podcast op iTunes  

 

Copyright www.devriese.eu. All Rights Reserved.

Bijbels Dagboek - Gedichten en Muziek - Vragen - Echtscheiding en Hertrouwen - Geestelijk leven - Gemeente - Gebed - God - Huwelijk - Leiderschap - Lijden -
Opvoeding - Pastoraat - Pastorale Counseling - Postmodernisme - Relaties - Samen op de sofa - Seksualiteit - Vergeving - Vrouw

Privacyverklaring