Jef & Herlinde De Vriese
 

'Gods Woord
naar harten en huizen van mensen'

 

Ons beste advies    :   Lees de Bijbel, bid elke dag

Welkom op onze site!

Artikelen

Steun ons werk

 

Samen op de sofa - Huwelijk

Op tijd tanken


Jef & Herlinde De Vriese

Bijbellezing: Ef. 5:2, 18-19; Kol. 3:13; 1 Joh. 3:16.

Overdenking:
Wanneer de benzine in de wagen bijna op is, vindt Jef het prachtig om nog een tijd verder te rijden met een knipperend waarschuwinglicht dat er getankt moet worden. Herlinde vindt het dringend nodig te tanken, lang voordat het alarmlicht brandt, maar Jef rijdt rustig verder alsof er niets aan de hand is. Tot op heden zijn wij nog niet zonder benzine gevallen, maar de zoektocht naar de grens van de benzinemeter zou wel eens aan de kant van de weg kunnen stranden.

Ons huwelijk rijdt niet alleen op de ‘benzine’ van de huwelijksbeloften en de prachtige dingen die wij in het verleden meemaakten. Onze liefde maakt van ons huwelijk een avontuur, maar indien wij niet op tijd tanken, is het mogelijk dat de motor sputterend stilvalt.

Een huwelijk heeft alarmlichten. De kleine en grote dingen waar je je aan irriteert zuigen de energie uit de relatie. Verschil in mening, aanpak of persoonlijkheid worden torenhoge obstakels. Drukte, ziekte of zorgen verminderen de trekkracht van de motor. Je valt in routine. Geen gezellige afspraakjes meer. Niet meer samen uit. Geen ontspanning. Geen tijd voor dagelijks gezamenlijk gebed. Alle alarmlichten branden!

De oude kever van Volkswagen had een reservetank. Wanneer je geen benzine meer had, kon je een kleine hendel omdraaien, waardoor de reserve beschikbaar kwam. Je had altijd iets achter de hand. Vergeving is zo’n reservetank. Ook op het moment dat je niets meer hebt, opent vergeving de weg om een nieuwe start te maken en energie te leveren om bij te tanken.

Dagelijks je liefde uitdrukken vult de tank. Een lief woord. Een helpende hand. Een knuffel. De deur open doen. De afwas niet laten staan. Zeggen: “Je bent fantastisch”.

En hoe kan je een liefdestank vullen zonder aangesloten te zijn op de bron van liefde? Dat is onmogelijk. Dagelijks gezamenlijk gebed is ook voor een huwelijk de bron van alle leven. Ga niet op zoek naar de grens van de benzinemeter in je huwelijk. Dender niet verder op de snelweg van het leven zonder bij te tanken. Besteed aandacht aan de alarmlichten, vergeef, vul de liefdestank, en ontwikkel een gezamenlijk geestelijk leven.

Bespreek op de sofa:
Welke dingen zorgen er voor dat jullie tank leeg geraakt. Wat slorpt energie op, waardoor jullie relatie onder druk komt te staan?
Zijn er dingen die je aan de ander nog moet vergeven?
Welke woorden en daden vullen de tank van jullie liefde? Dat geeft jou energie om je in je huwelijk te engageren?
Wat doen jullie concreet aan jullie gezamenlijk geestelijk leven? Maak een plan om dagelijks samen te bidden, regelmatig te vasten, samen geestelijke liederen te zingen, etc.

Oorspronkelijk verschenen in Tijdschrift, Magazine voor Pastoraat, Gezin en Gemeenteopbouw, 13de jaargang, 1ste kwartaal 2003, nr 57, p 10. Centrum voor Pastorale Counseling v.z.w.

Top!

 

 

Samen op de sofa

Gespreksthema's
voor echtparen


Meer info

Recent geplaatst

19/09/19 - Bijbels dagboek week 39
13/09/19 - Bijbels dagboek week 38
11/05/11 - Gedicht 'Lijden'
01/12/16 - Lied 'Vertrouw op de HEERE'

Het Laatste Woord

Dagelijks gezamenlijk gebed is ook voor een huwelijk de bron van alle leven.

Blijf op de hoogte!

Volg ons op FacebookaVolg ons op TwitteraLinkedIna luister op SoundClouda podcast op iTunes  

 

Copyright www.devriese.eu. All Rights Reserved.

Bijbels Dagboek - Gedichten en Muziek - Vragen - Echtscheiding en Hertrouwen - Geestelijk leven - Gemeente - Gebed - God - Huwelijk - Leiderschap - Lijden -
Opvoeding - Pastoraat - Pastorale Counseling - Postmodernisme - Relaties - Samen op de sofa - Seksualiteit - Vergeving - Vrouw

Privacyverklaring