Jef & Herlinde De Vriese
 

'Gods Woord
naar harten en huizen van mensen'

 

Ons beste advies    :   Lees de Bijbel, bid elke dag

Welkom op onze site!

Artikelen

Steun ons werk

 

Samen op de sofa - Huwelijk

Romantiek


Jef & Herlinde De Vriese

Bijbellezing: Spr. 18:19; 31:30; Hoogl. 7:10-13, 8:6-7

Overdenking:
Gebeurt het dat je samen uit gaat eten en niet weet wat te zeggen. De één trekt en sleurt om een woord uit de ander te krijgen, maar die komt niet verder dan door het raam te staren in plaats van in je ogen? Moet het huwelijk zo aflopen? Neen! God heeft een ander plan: groei in romantiek, meer passie, meer zorgzaamheid, meer vaardigheid in liefhebben, meer Christus.

Waar is de tijd dat je 100 kilometer met de fiets zou afleggen om je geliefde maar vijftien minuten te zien? Wat doet romantiek groeien?

Romantiek groeit in een liefdevolle en gaarne vergevende omgeving. Zonde koesteren en zonde niet vergeven is dodelijk. Zonde is egoïstisch en dooft intimiteit. Onvergevingsgezindheid maakt bitter en versterkt afstand. Zonde maakt het hart ontoegankelijk.

Romantiek groeit in de vreze des Heren, niet in overgave aan een knap uiterlijk. Romantiek sterft uit wanneer het accent op uiterlijke schoonheid ligt … die verdwijnt. Hoe hard je ook je best doet, je aardse tent vergaat. Wanneer romantische aantrekking daar op gebaseerd is, is het voorspelbaar dat er een eind aan komt. Romantiek bloeit in innerlijke rijkdom, het karakter van Christus.

Soms vergeet je hoe kostbaar de ander is. Je raakt er aan gewoon. Zij maakt een kopje koffie. Hij slaat een nagel in de muur. Toen je verkering had was dat fantastisch. Nu is het heel gewoon. Romantiek heeft dus de uitdrukking van iets bijzonder nodig. Indien je elke dag ontbijt op bed brengt, dezelfde prachtige jurk draagt, een liefdesbriefje in zijn brooddoos stopt of haar even belt om haar te zeggen dat je van zielsveel haar houdt, wordt je er snel aan gewend. Romantiek moet ook niet gereserveerd worden voor dagen als Valentijn, een verjaardag of een feestdag. Romantiek heeft nood aan regelmaat én aan verrassende afwisseling.

Romantiek is dus creatief en actief. Je haalt uit je liefdesschatkamer oude en nieuwe dingen die de ander verzorgen, waarderen, beschermen, verdedigen, koesteren, blij maken, opwinden, vrede geven, enthousiast maken en thuis doen voelen.

Romantiek heeft dus geen tijd om lui te zijn of af te wachten. Romantiek heeft een doordacht plan nodig, een passioneel hart en handen en voeten in actie. Blijf afspraakjes organiseren. Zorg dat je minstens één avond per week ongestoord samen bent. Romantiek is doelgericht zorgzaam en drukt met woorden en daden uit: jij bent de vrouw/man van mijn jeugd. Weet je nog, de tijd van toen? Je bent nog steeds en meer fantastisch na al die jaren!

Bespreek samen op de sofa:
Wat heeft jullie romantiek te maken met de vreze des Heren?
Maak een lijst van 10 dingen die zij romantisch vindt. En ook een lijst van dingen die Hij romantisch vindt.
Van welke oude, bekende romantische dingen geniet je het meest? Welke nieuwe zou je willen uitproberen?
Maak een plan om elkaar de komende 12 maanden telkens één keer te verrassen met een afspraakje. Organiseer er ééntje elk om de beurt, zonder dat de ander vooraf weet wat er gaat gebeuren. Stuur de ander twee dagen voor de afspraak een liefdesbriefje met een uitnodiging

Oorspronkelijk verschenen in Tijdschrift, Magazine voor Pastoraat, Gezin en Gemeenteopbouw, 16de jaargang, 1e kwartaal 2006, nr 69, p 10. Centrum voor Pastorale Counseling v.z.w.

Top!

 

 

Samen op de sofa

Gespreksthema's
voor echtparen


Meer info

Recent geplaatst

19/09/19 - Bijbels dagboek week 39
13/09/19 - Bijbels dagboek week 38
11/05/11 - Gedicht 'Lijden'
01/12/16 - Lied 'Vertrouw op de HEERE'

Het Laatste Woord

Romantiek heeft dus geen tijd om lui te zijn of af te wachten. Romantiek heeft een doordacht plan nodig, een passioneel hart en handen en voeten in actie.

Blijf op de hoogte!

Volg ons op FacebookaVolg ons op TwitteraLinkedIna luister op SoundClouda podcast op iTunes  

 

Copyright www.devriese.eu. All Rights Reserved.

Bijbels Dagboek - Gedichten en Muziek - Vragen - Echtscheiding en Hertrouwen - Geestelijk leven - Gemeente - Gebed - God - Huwelijk - Leiderschap - Lijden -
Opvoeding - Pastoraat - Pastorale Counseling - Postmodernisme - Relaties - Samen op de sofa - Seksualiteit - Vergeving - Vrouw

Privacyverklaring