Jef & Herlinde De Vriese
 

'Gods Woord
naar harten en huizen van mensen'

 

Ons beste advies    :   Lees de Bijbel, bid elke dag

Welkom op onze site!

Artikelen

Steun ons werk

 

Samen op de sofa - Huwelijk

Tijd voor actie


Jef & Herlinde De Vriese

Bijbellezing: Amos 3:3; Pred. 4:9-12.

Overdenking:
Intimiteit bouwen is voor mannen en vrouwen heel verschillend. Een vrouw houdt meestal van praten, gezelligheid, romantiek, oogcontact, bij elkaar zijn en geheimpjes delen, etc. Ze vraagt: “Waar denk je aan? Wat voel je?” Een man verdiept intimiteit meestal door samen met iets bezig te zijn, iets te doen, actie. Hij geniet van een gezamenlijk project waardoor iets tot stand komt of dat enige activiteit vergt.

Jef gaat graag op pad met de racefiets. Herlinde wil daar wel bij zijn. Zij vindt fietsen ook leuk. Maar wanner het niet snel gaat, is voor Jef het plezier er af. Herlinde hield van dansen, maar dat was aan Jef niet besteed… Soms kan samen iets doen redelijk frustrerend zijn…

Toch geven we niet op om iets te zoeken wat we graag samen doen. Wanneer we dat niet doen zit de ene met zijn activiteit bij de vrienden en de andere met haar bezigheden bij de vriendinnen. Dat kan heel leuk zijn. Misschien te leuk! Indien het plezierigste moment van de week de vriend(in) buiten je huwelijk is, dan is er echt iets mis. Je beste vriend is je huwelijkspartner! Het beste moment is met hem of haar!

Wat zal het worden? Wandelen? Tennis? Een terrasje doen? Tuinieren? Koken? Zwemmen? Musea bezoek? Muziek beluisteren? Dansen? Gezelschapsspellen? Maak een lijst van activiteiten die je plezant en ontspannend vindt en leg jullie lijsten naast elkaar.

Jef heeft uiteindelijk besloten toch een dansles te wagen. Tegenwoordig is de leukste les de dansles. We hadden nooit gedacht dat we dit samen zouden doen. Nu letten we er nauwgezet op die tijd voor elkaar vrij te houden. Nog niets gevonden? Blijf zoeken! Het is echt nodig! Samen optrekken verdiept je relatie. De ander heeft recht op je unieke en exclusieve aandacht; momenten waarop je elkaar diep in de ogen kijkt; momenten die je vullen met blijdschap en tederheid; momenten die een stevig fundament van genegenheid bouwen om samen ook de moeilijke tijden te doorstaan. Zoek wegen om samen vriendschappelijk met elkaar op te trekken!

Is er in jullie agenda nog ruimte voor elkaar? Een relatie onderhouden vergt tijd. Maak minstens één keer per week een afspraak om samen iets ontspannend te doen! Wanneer? Hoe lang? Thuis? Buitenshuis? Zijn er veranderingen op til (kinderen, andere verantwoordelijkheden, ouder worden, etc.) zodat er iets anders moet worden gezocht?

Bespreek samen op de sofa: De actie test:
Wij doen wekelijks iets gezelligs met elkaar.
Wij weten van elkaar van welke activiteiten de ander geniet
Wij zijn in staat onze interesse te verbreden en inspanningen te leveren om deel te nemen aan wat de ander leuk vindt.
Wij hebben geen tekort aan ideeën om een vrije avond te vullen.
Wij nodigen elkaar minstens één keer per drie maanden uit voor een afspraakje, zonder dat de ander vooraf weet wat we zullen doen.
Wij kunnen een verhaal vertellen over een activiteit die veel deugd deed en ons dichter bij elkaar bracht.
Wij leren te genieten van het plezier dat de ene heeft bij activiteiten waar de andere niet zoveel interesse in heeft.
Wij laten ons verrassen door regelmatig iets te plannen wat we nog nooit hebben gedaan.
Wij organiseren afspraakjes die gewoon te gek zijn om er een ander over te vertellen.
Wij engageren ons alleen in activiteiten die onze relatie met elkaar en met God versterken.

Oorspronkelijk verschenen in Tijdschrift, Magazine voor Pastoraat, Gezin en Gemeenteopbouw, 14de jaargang, 4de kwartaal 2004/05, nr 64, p 10. Centrum voor Pastorale Counseling v.z.w.

Top!

 

 

Samen op de sofa

Gespreksthema's
voor echtparen


Meer info

Recent geplaatst

19/09/19 - Bijbels dagboek week 39
13/09/19 - Bijbels dagboek week 38
11/05/11 - Gedicht 'Lijden'
01/12/16 - Lied 'Vertrouw op de HEERE'

Het Laatste Woord

Samen optrekken verdiept je relatie.

Blijf op de hoogte!

Volg ons op FacebookaVolg ons op TwitteraLinkedIna luister op SoundClouda podcast op iTunes  

 

Copyright www.devriese.eu. All Rights Reserved.

Bijbels Dagboek - Gedichten en Muziek - Vragen - Echtscheiding en Hertrouwen - Geestelijk leven - Gemeente - Gebed - God - Huwelijk - Leiderschap - Lijden -
Opvoeding - Pastoraat - Pastorale Counseling - Postmodernisme - Relaties - Samen op de sofa - Seksualiteit - Vergeving - Vrouw

Privacyverklaring